“Loslaten is aanpakken”

Een van de werkthema's van Albertine is "Loslaten is aanpakken", dat past zij ook toe in haar begeleiding van de zwangeren.

Bij loslaten gaat het niet alleen de bevalling van je kindje, het letterlijke loslaten uit je buik, maar ook over je ideeën en gedachten over de komende bevalling.

En bij aanpakken gaat het niet alleen over de fysieke aanpak, oefeningen en houdingen die helpen om je lijf fit te houden en maken voor de bevalling en er na. Maar het gaat ook over het meer grip krijgen over wat er komen gaat. Een bevalling is en blijft immers een ingrijpend levensmoment. Zelf heeft ze 4 kinderen dus spreekt ze naast kennis ook uit de nodige ervaring!

Deze combinatie van loslaten en aanpakken is essentieel om jezelf bewust te kunnen besturen. Als moeder van 4 kinderen weet Albertine als geen ander hoe belangrijk deze zelf-besturing is. Ze vindt het daarom ook bijzonder leuk om nieuwe moeders datgene mee te geven zodat ze zelf de “aanpak” kunnen nemen om “los te kunnen laten”.

Oefentherapie Cesar en  zwangerschap

Je lichaam krijgt natuurlijk veel te verduren tijdens je zwangerschap en de bevalling, met mogelijk ongemakkelijke kwalen als rugpijn, spierkrampen en bekkenklachten als gevolg. Met oefentherapie Cesar leer je daarom verschillende oefeningen en technieken om het bekken te versterken, de houding te verbeteren, weeën op te vangen en effectief te persen.

Albertine heeft jaren lang cursussen verzorgd voor de VITRAS om zwangeren in groepsverband te begeleiden naar de bevalling. Via de VITRAS is deze service helaas gestopt. Mocht je zelf een groepje hebben met wie je dit alsnog wil volgen, kan je contact opnemen.

Je komt tijdens zwangerschapsgymnastiek alles te weten over het verloop van je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Je krijgt informatie over wat er met en in je lichaam gebeurt nu je zwanger bent en wanneer je bevalt. Want welke veranderingen ondergaat je lichaam eigenlijk allemaal? Welke spieren worden extra belast? En uit welke verschillende manieren van bevallen kan je allemaal kiezen? Zwangerschapsgymnastiek geeft antwoord op al deze, en nog vele andere vragen.

Om je lichaam een handje te helpen, komen tijdens zwangerschapsgymnastiek verschillende oefeningen en technieken aan bod. Deze oefeningen helpen je lichaam soepel te houden en te versterken ter voorbereiding op de bevalling. Om je een idee te geven van deze oefeningen, worden hier enkele voorbeelden gegeven:

  • Bekkenoefening Deze oefening helpt het bekken te versterken.
    Neem voor deze oefening een kruiphouding aan, dus ga met handen en knieën op de grond staan. Span nu de bekkenbodemspieren aan en houd dit gedurende tien seconden vast. Ontspan hierna de bekkenbodemspieren weer. Herhaal deze oefening tien keer.
  • Techniek om weëen op te vangen
    Het verschilt per persoon en wee welke houding het best werkt om de wee op te vangen. Eén manier is om voorover gebogen op een tafel te leunen. Plaats de voeten een stuk uit elkaar en wiebel een beetje met de heupen.

 

Als je liever niet in een groep je informatie zoekt, kan je ook voor individuele begeleiding terecht bij mij in de praktijk!