Fotografie: Selma van der Bijl, www.selmavanderbijl.nl

Orthopedie

Patiënten die een orthopedische operatie hebben ondergaan, gaan vaak dezelfde of de volgende dag naar huis. Begeleiding na de ingreep geeft weer zekerheid en stabiliteit in bewegen en oefenen gedurende de eerste dagen ná de operatie. Oefeningen en tips om met krukken te lopen en of traplopen komen aan bod bij knie- of enkeloperaties. Bij schouderoperaties kan is het werken met een sling of een mitella en het aan- en uitkleden van belang.

Na een operatie aan een gewricht is het van belang dat de omliggende gewrichten goed gebruikt worden, dit houdt de spierkracht in stand en voorkomt stijfheid. Bewegen vergroot de doorbloeding waardoor het herstel spoedig verloopt. Je wilt binnen de marge zo optimaal mogelijk blijven bewegen. Albertine helpt je daarbij.

Mocht er na de ingreep, zoals bij bv een voorste kruisbandreconstructie bij de knie, een neerplastiek bij de schouder, of een hernia operatie bij de rug, meer therapie nodig zijn, dan kan Albertine de eerste weken bij u, in een omtrek van 10 km rond Bilthoven, aan huis komen voor behandeling en zo de spieren trainen en de begeleiden om functioneel weer in het dagelijks leven of het sporten terug te komen.

Plastische chirurgie

Voordat de chirurgische ingreep plaatsvindt kan de patiënt al onder begeleiding van een oefentherapeut Cesar leren de nodige spieren te trainen. Vaak is er een pijnklacht, bv in nekschoudergebied waardoor de spieren daar anders gebruikt worden. Door bewustwording en ontspanning creëer je al wat pijnvermindering.

Na de chirurgische ingreep (bijvoorbeeld borstvergroting of -verkleining of buikwandplastiek) ontstaat er een andere balans tussen gewicht en gevoel en moeten de spieren wennen. In dat proces zijn bewustwording van houding en beweging en het weer durven gebruiken van de spieren een belangrijk aspect voor het slagen van de ingreep. Albertine kan bij dit bewustwordingsproces en het corrigeren van de houding helpen, zowel voor- als na de ingreep.