Fotografie: Selma van der Bijl, www.selmavanderbijl.nl

Albertine is aangesloten het Netwerk Chronische Pijn. Het Netwerk Chronische Pijn is een landelijk netwerk van oefentherapeuten Cesar|Mensendieck. Zij hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Alle aangesloten oefentherapeuten werken volgens een behandelwijze, die is opgesteld volgens de laatste inzichten in evidence based practice en patiënt gestuurde zorg. Zodat u kunt rekenen op een zorg die voor u op maat gesneden is. En die zich richt op het werken naar een betere kwaliteit van leven en bewegen.

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

“Ik ben niet meer gefocust op wat ik heb, maar hoe ik daarmee omga. Ik ben er daarom minder mee bezig en kan de pijn soms zelfs even helemaal vergeten” – Patiënt J. de V.

Behandeling

Tijdens de behandeling wordt er gewerkt aan weer dingen kunnen DOEN. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. Voor de een is dat "vaardigheden die belangrijk zijn om weer 'normaal' te kunnen leven" of voor de ander "beter omgaan met mijn spanningen". Via haalbare doelen komt er weer grip op uw klachten en kwaliteit van leven wordt weer verbetert. Belangrijk is bewust worden van de eigen mogelijkheden. Hierdoor wordt het vertrouwen in eigen lichaam hervonden. Activiteiten zoals werk, sport, bezigheden met familie en of vrienden kunnen weer opgepakt worden. Niet de pijn bepaalt maar de persoon zélf bepaalt het leven.

Het Netwerk Chronische Pijn werkt samen met verwijzers zoals revalidatieartsen, reumatologen, revalidatiecentra, pijnpoli’s en andere professionals in de 1e lijn.

Lees meer op: www.netwerkchronischepijn.nl